Щороку, 1 грудня, відповідно до рішень Всесвітньої організації охорони здоров’я та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятих у 1988 році, Україна разом з міжнародною спільнотою традиційно відзначає Всесвітній день боротьби із СНІДом.

Основна мета цього дня - звернути увагу суспільства до проблем ВІЛ/СНІДу, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасної діагностики ВІЛ-інфекції.

Проблема поширення ВІЛ-інфекції впродовж майже 30 років усе ще залишається актуальною для світової співдружності. Сьогодні масштаби поширення вірусу імунодефіциту людини набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічному розвитку більшості країн світу.

Важливим моментом у запобіганні поширення СНІДу є активне залучення до боротьби з хворобою людей, які живуть з ВІЛ/СНІД. Діяльність сміливці, які не змирилися з невідворотністю, а почали активну роботу щодо захисту прав хворих, пропагування профілактики страшної хвороби, сприяла стабілізації ситуації, що склалася внаслідок поширення СНІДу в Україні.

1 грудня – це день солідарності і виявляння толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, а також прихильності до формування здорового способу життя, як важливого життєвого орієнтира для кожного громадянина.