Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Порядок припинення шлюбних відносин

Дата: 20.09.2021 09:21
Кількість переглядів: 965

Фото без опису

До Іршавського бюро правової допомоги часто звертаються сімейні пари для консультації або допомоги у підготовці документів про розірвання шлюбу. Спеціалісти бюро завжди готові надати кваліфіковану консультацію з цього питання, але в усіх випадках правники системи БПД радять найперше – не приймати поспішних рішень. Для тих же, хто остаточно вирішив розлучатися, фахівці бюро підготували корисну правову інформацію.

Шлюбом за законодавством України є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Шлюбні відносини в Україні врегульовані Сімейним кодексом України, а також іншими законодавчими та нормативними актами, які, зокрема, визначають підстави та порядок виникнення, а також припинення шлюбу.

Отже, розірвати шлюб можна звернувшись до органу державної реєстрації актів цивільного стану або через суд.

Розірвати шлюб через орган реєстрації актів цивільного стану можливо за спільною заявою подружжя, яке не має дітей та за заявою одного з подружжя, якщо другий з подружжя визнаний безвісно відсутнім або недієздатним. Якщо через один місяць після її подання подружжя все ж таки не змінило своє прагнення припинити шлюб, орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про його розірвання, при чому робиться це незалежно від наявності у них майнового спору.

Розірвання шлюбу виключно за рішенням суду відбувається тоді, коли у подружжя наявні спільні неповнолітні діти, коли один з подружжя не погоджується на розлучення або ухиляється від реєстрації розірвання шлюбу в органі РАЦС. Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину обов’язково має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

За більш детальною інформацією просимо звертатися до Іршавського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Іршава, пров.Шевченка, 3, тел. 095-354-04-79.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь