Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

Проведено просвітницький захід «Захист свобод людини і громадянина»

Дата: 17.08.2021 11:15
Кількість переглядів: 1180

Фото без опису

Одним із актуальних питань встановлення демократичної держави залишається питання прав людини, можливість їх реалізації та захисту. Утвердження, забезпечення, реалізація прав людини є важливим показником, що вказує на те, що така держава є правовою.

З нагоди відзначення 30 – річчя Незалежності України відділом «Іршавське бюро правової допомоги» Мукачівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги в приміщенні Іршавської територіальної громади було проведено правопросвітницький захід на тему: «Захист свобод людини і громадянина»

Гарантії дотримання прав людини та їх захисту закріплені як в національних, так і в міжнародних нормативних актах. Так, частиною п’ятою статті 55 Конституції України, кожному гарантується захист своїх прав, свобод та інтересів від порушень і протиправних посягань будь-якими не забороненими законом засобами.  В рамках проведення даного заходу фахівчинею відділу «Іршавське бюро правової допомоги» Іриною Марущинець  звернуто увагу присутніх  на судовий та позасудовий  механізм захисту прав та свобод людини і громадянина.

Право громадян на судовий захист закріплено у статті 10 Загальної декларації права людини, згідно якої воно знайшло своє відображення у частині першій статті 55 Конституції України. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових та службових осіб. Відповідно до статті 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються.

Судовий захист прав і свобод людини і громадянина необхідно розглядати як вид державного захисту прав і свобод людини і громадянина. І саме держава бере на себе такий обов’язок відповідно до частини другої статті 55 Конституції України.

Конституція України гарантує кожному судовий захист його прав у межах конституційного, цивільного, господарського, адміністративного і кримінального судочинства України.

Другий вид захисту, а саме позасудовий передбачає розгляд звернень громадян в органах державної влади та органах місцевого самоврядування. Згідно до Конституції України (стаття 40), кожна людина має право направляти індивідуальні чи письмові звернення або особисто звертатись до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, до посадових та службових осіб. Порядок звернень визначається Законом України «Про звернення громадян».

 В ході зустрічі присутнім було роздано інформаційні буклети на правову тематику.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь