На території НПП «Зачарований край» рятувальники 5-ї Державно-пожежної рятувальної частини м.Іршава провели спільні навчання та тренування.

Щороку на Закарпатті виникають лісові пожежі в природних екосистемах, що завдають значної шкоди довкіллю та громадянам.

Тому, фахівці ДСНС провели протипожежне тренування з гасіння лісових пожеж із залученням особового складу рятувальників та працівників НПП «Зачарований край», ДП «Іршавське лісове господарство». Таку профілактичну роботу протипожежного тренування проведено відповідно до плану невідкладних заходів щодо належної підготовки сил та засобів пожежогасіння в лісах НПП «Зачарований край».

Щоб протидіяти пожежам у лісових масивах та на відкритих територіях рятувальники розповіли про види лісових пожеж, захист лісів від пожеж, на практиці  продемонстрували сучасну пожежну техніку та обладнання, та показали, як користуватись протипожежним обладнанням.

Крім тренування з пожежогасіння, рятувальники наголосили на проведенні інформаційно-просвітницької роботи з відвідувачами парку та учнями шкільних лісництв. Адже без свідомої поведінки зі сторони громадськості, усвідомлення людьми масштабів загрози пожеж, лісові масиви не будуть у безпеці. Лише особисте правильне ставлення людини до лісу та власна відповідальна поведінка стануть запорукою збереження зеленого багатства України.

 

Хотілося б покращення протипожежного обладнання НПП «Зачарований край» закупивши мотопомпи, які забезпечують хороший напір та безперебійну подачу води. Мотопомпа здатна перекачувати 30 куб. м. води за годину та 500 л. за хвилину. Можливість автономної роботи на одній заправці пального баку складає близько 2 годин. Це є досить важливим для лісників посеред віддалених лісових насаджень. Завдяки мобільності пристрою його можна легко транспортувати до місця проведення робіт.

 

Під час заходів з протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації у природних екосистемах були присутні:

  • Тимчасово виконуючий обов’язки НПП «Зачарований край» Феннич Василь Степанович та працівники заповідника;
  • Головний лісничий  ДП «Іршавське лісове господарство» Прокопець Руслан Іванович та працівники лісового господарства;
  • Староста с.Ільниця Король Федір Федорович;
  • Заступник начальника ДПРЧ-5 Дрогобецький Іван Михайлович та рятувальники;
  • Провідний фахівець Іршавського РВ УДСНС України у Закарпатській області капітан служби цивільного захисту Бандурович Іван Іванович.