Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

В Іршавській ОТГ відбулась нарада щодо заходів із запобігання коронавірусу

Дата: 04.03.2020 21:18
Кількість переглядів: 3314

Фото без описуСьогодні у міськраді проведено другу робочу нараду за участю керівництва міськради, начальника відділу охорони здоров'я Сергія Васильовича Караслая, начальника КНП «ІЦПМД» Оксани Іванівни Булези, дитячого інфекціоніста районної лікарні Василя Євгеновича Терпая та помічника лікаря-епідеміолога Ярослава Михайловича Ляха. Перша така зустріч відбулася минулої п’ятниці. На ній були також присутні лікар - інфекціоніст Іршавського КНП Луканинець М. В. та начальник відділу освіти Сокач Л. І. Головне питання, яке цікавить жителів ОТГ та району – готовність лікарів до запобігання і розповсюдження коронавірусу. Сергій Караслай проінформував, що закуплено 160 нових респіраторів, 1700 масок, протичумні костюми, додатково закуплено противірусний препарат Занамивир. Також він повідомив, що специфічного лікування вірусу немає, лікування проводиться відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 25.02.2020 № 552.


Дитячий лікар-інфекціоніст роз’яснив, що в Іршавському інфекційному відділенні буде здійснюватися лише тимчасова обсервація хворого для попереднього діагностування, а при підозрі у пацієнта коронавірусу, його оперативно перевезуть в обласну інфекційну лікарню для більш детального обстеження. Для цього відповідно до наказу є відведена спеціально пристосована машина екстреної медичної допомоги. Щодо тимчасового перебування хворого, то для цього в районному інфекційному відділенні є ізолятор з окремими дверима, в якому є 2 палати на 6 місць і окрема  каналізація з септиком.
Булеза Оксана повідомила, що з працівниками первинної медичної ланки проведено роз’яснювальні роботи та проведено консультації щодо їх дій при підозрі у пацієнта вірусу. Також закуплено безконтактні термометри та маски в достатній кількості. 
Помічник лікаря-епідеміолога Ярослав Лях дав декілька порад для закладів освіти щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ. А саме: частіше провітрювати приміщення, протирати дезінфікуючими засобами підлогу та поверхні столів ранком та на великій перерві, поставити в умивальниках мило та паперові рушники і слідкувати, щоб діти часто мили руки, у хорошу погоду виводити дітей на свіже повітря.
За підсумками засідання прийнято рішення продовжувати здійснення на території ОТГ всіх необхідних заходів щодо попередження та поширення коронавірусу, а саме розповсюдити серед керівників освітніх закладів Іршавської ОТГ інформацію за матеріалами ВООЗ «7 порад для захисту від нової коронавірусної інфекції», придбати дезінфікуючі миючі засоби для всіх закладів освіти,  а також максимально інформувати іршавчан про усі ризики, пов’язані із цим захворюванням.
Довідково:
Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.
Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка та утруднене дихання.
У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та надати відомості про історію подорожей.
Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ:
1. Часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
2. Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни: при кашлі та чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх з милом.;
3. Дотримуйтесь дистанції у громадських місцях: тримайтеся від людей на відстані як мінімум 1 метра (приблизно 3 кроки), особливо якщо у них кашель, нежить і підвищена температура.
4. По можливості, не чіпайте руками очі, ніс і рот. Руки торкаються багатьох поверхонь, на яких може бути вірус. Торкаючись руками до очей, носа або рота, можна перенести вірус зі шкіри рук до організму;
5. При підвищенні температури, появі кашлю і ускладненні дихання якомога швидше  звертайтеся за медичною допомогою;
6.Дотримуйтесь звичайних правил гігієни при відвідуванні продуктових ринків, де продається, м’ясо, птиця або інші продукти тваринного походження.
7. Не вживайте в їжу сирі або ті продукти тваринного походження, які не пройшли належну термічну обробку.
Прохання до всіх жителів по можливості виконувати дані рекомендації. У разі виникнення будь-яких питань, пов’язаних зі здоров’ям, звертатися до свого сімейного лікаря або ж у 201 кабінет районної поліклініки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь