Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

30-річчя Руху відзначає Іршавська гвардія України!

Дата: 17.11.2019 10:25
Кількість переглядів: 897

Фото без описуВ Іршавському міському центрі позашкільної освіти відбулось справжнє свято на честь 30-річчя Народного Руху України та його Іршавської районної організації. Це приміщення було обрано символічно, щоб продемонструвати тріумф Української Держави. Адже саме тут 11.11.1989, спеціально в переддень проведення установчої конференції РО НРУ, наміченої на 12.11.1989, відбулася запекла ідеологічна сутичка Ініціативної групи та Ідеологічної комісії РК КПРС-КПУ. На заході зійшлися ті перші сміливці, які від попередніх поколінь борців за волю України перейняли естафету та стали на противагу з комуністами за відродження Української Самостійної Соборної Держави.

Після офіційного відкриття заходу та виконання Державного Гімну України представники Української Греко-Католицької Церкви та Православної Церкви України спільно благословили рухівців на успішну роботу.

З доповіддю виступив перший голова РО НРУ Василь Марущинець, дипломат, педагог та громадський діяч.

Він у своєму виступі розповів про ті суспільно-політичні умови, в яких протікала та небезпечна боротьба, продемонстрував архівні матеріали, які дали змогу учасникам неначе відчути наживо ту атмосферу.

Зі співдоповідями виступили перший заступник Голови РО НРУ Ярослав Гудь та заступник Голови Олександр Чорба, які поділилися спогадами про буремні дев’яності та продемонстрували документи, що стосуються пори 1989-1991 років.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять борців за волю України в ХХ сторіччі, які не дожили до наших днів.

Василь Марущинець за дорученням Центрального Секретаріату НРУ (м. Київ) вручив Почесні грамоти всім активістам Іршавського Руху "першого призову" (1989-1991) та за сприяння міському голові Степану Бобику.

Зі щирими словами звернулися до присутніх Герміна Кебелеш, дружина покійного члена Проводу РО НРУ Михайла Кебелеша, член Проводу, голова осередку НРУ села Довге Василь Кополовець та член Ініціативної групи зі створення РО НРУ Юрій Микита.

На заході були присутні та виступили зі словами привітання голова Іршавської РДА Олександр Горін, голова районної Ради Віктор Симканинець та ветеран АТО, учасник бойових дій на сході України, розвідник Микола Вовканич.

Також присутніми на конференції були вчителі історії шкіл району, бібліотечні працівники, журналісти, представники громадських організацій та просто жителі Іршавської громади.

Бажаючі мали змогу отримати книгу Василя Марущинця про історію Іршавської РО НРУ "В боротьбі за Вільну Україну" з авторським підписом.

Перед проведенням конференції всі учасники зібрання  вшанували пам'ять борців за волю України Січових Стрільців Карпатської України, запалили свічки та  поклали вінки да Пам’ятного Хреста борцям за волю України у Іршаві.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь