Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

101-а річниця закінчення Великої війни

Дата: 13.11.2019 18:40
Кількість переглядів: 699

Фото без описуОригінально відзначили 101-шу річницю закінчення Першої Світової війни в Іршавському історико-краєзнавчому музеї. В актовій залі міського Центру позашкільної освіти, відбулася зустріч іршавчан з дослідником Юрієм Фатулою, автором кількох серйозних наукових праць на дану тематику. Ідея зустрічі належала Юрію Михайловичу, який нещодавно повернувся з Польщі, де приймав участь у пошуковій експедиції на горі Манілова. Саме там, у 1915 році, відбувалися жорстокі бої між австро-угорськими та російськими солдатами і ця гора стала місцем останнього спочинку тисяч солдат з обох сторін. Саме там склали свої голови сотні закарпатських українців, які, будучи мобілізовані до австро-угорської армії, воювали проти таких самих українців російської армії.

Під час зустрічі Юрій Михайлович презентував слухачам свою чергову книгу «Неси, мамко, жалість мою», в якій описано бойовий шлях основних військових підрозділів, що формувалися на території історичного Закарпаття та розповів про свою участь у пошуковій експедиції на території Польщі.

Своїми враженнями та невеликим відеосюжетом поділився директор історичного музею Світлинець Андрій Андрійович - учасник ще однієї пошукової експедиції «Карпати-2018», яка пройшла минулого літа на території Івано-Франківської області та в кінцевому результаті сприяла створенню нової експозиції «Перша Світова війна у долях Іршавчан».

Гість заходу Іван Іванович Ключевський, директор видавництва "Патент", де друкувалося презентована праця, підкреслив важливість і цінність таких видань та наголосив про готовність сприяти у виданні аналогічних робіт.

Ще один гість Василь Іванович Ільницький, заслужений журналіст України, керівник інформаційно-видавничого центру УжНУ, привітав усіх присутніх і висловив задоволення, що на заході присутньо багато учнів. Він звернувся до молоді з пропозицією записувати від своїх дідусів і бабусь спогади про воєнні роки, бо саме з малих частинок складається велика історія нашої країни.

Також до учасників зібрання звернувся Степан Степанович Бобик, голова Іршавської ОТГ, який відмітив важливість таких заходів, завдяки яким ми дізнаємось  і пам’ятаємо про минуле наших земляків, маємо можливість дати зрозуміти молоді всю жахливу сутність війни, не героїзувати її  і  у майбутньому зробити все можливе, щоб такі страшні трагедії  більше не повторилися. Також він поділився спогадами про свого діда - учасника Першої Світової війни. У свою чергу голова Іршавської ради Віктор Андрійович Симканинець у своєму виступі підкреслив важливість вивчення минулого свого краю задля можливості мати своє майбутнє.

Насамкінець Юрій Михайлович Фатула передав до історико-краєзнавчого музею експонати привезені з гори Манілова, які були знайдені під час пошукової експедиції.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь