Іршавська міська рада

Закарпатська область, Хустський район

І знову про центральні дороги

Дата: 21.06.2019 14:00
Кількість переглядів: 651

?????????»?????° ?????? ???????°?????????° ???????????° ???°???°.Вже ні для кого з іршавчан не секрет, що одна з найголовніших та найболючіших тем для міста – центральні дороги. Всі вони, а саме вул. Білецька, Гагаріна, Федорова відносяться до доріг загального користування місцевого значення і є власністю Закарпатської облдержадміністрації, а вул. Шевченка взагалі дорога обласного державного  значення  і належить Службі автодоріг у Закарпатській області. На превеликий жаль на ремонт цих доріг ні державою, ні облдержадміністрацією не виділено ні копійки, навіть більше – при замовленні проекту на їх ремонт облдержадміністрація частину відрізків, які знаходяться в межах міста і до знаку «Іршава» навіть не включила в проект.

Оскільки ці шляхи проходять через місто і їздити по них іршавчанам,  було прийнято рішення все ж таки провести ремонт доріг у межах міста за рахунок громади. Після виготовлення проектно-кошторисної документації було оголошено тендер на виконання згаданих будівельних робіт на який зареєструвалося троє учасників і шляхом відбору електронною системою автоматично обрано підрядника з найбільш вигідною ціною, а саме ТОВ «ПБС» Івано-Франківськ.

Але під час тендерних процедур спрацював автоматичний індикатор ризику. У зв’язку з цим Управлінням Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області було проведено моніторинг, під час якого було виявлено деякі недоліки в тендерній документації замовника і виконавця, хоча суттєвого впливу на тендерну процедуру вони не мали.

Однак в ході моніторингу аудитслужбою виявлена інша більш суттєва проблема. Оскільки дані дороги не є власністю Іршавської ОТГ, їх ремонт повністю за кошти громади є грубим порушенням чинного законодавства. Тому, хоча письмова згода облдержадміністрації на ремонт була, необхідно було прийняти рішення у відповідності до законодавства.

Після консультації в облдержадміністрації єдиним правильним рішенням було визнано взяття Іршавською  ОТГ вул. Білецька, Гагаріна, Федорова на баланс.

У зв’язку з цим було терміново зібрано постійну бюджетну комісію міськради, на якій, після конструктивних і непростих дискусій було прийнято рішення про взяття цих доріг в межах громади до сфери управління Іршавської ОТГ з метою належного їх утримання та проведення планових поточних і капітальних ремонтів.

Після чого було направлено відповідного листа до Закарпатської ОДА. У відповідь Іршавська ОТГ отримала розпорядження голови ОДА № 302 від 06.06.2019 р. про передання частини згаданих автомобільних доріг загального користування місцевого значення Іршавській ОТГ.

Наразі, згідно рішення тендерного комітету Іршавської ОТГ  знову оголошено тендери на ремонт вулиць Білецька, Гагаріна, Федорова.

Треба відверто сказати, що таке рішення сподобається не всім іршавчанам, хоча і дозволить в цьому році провести ремонт окремих ділянок вул. Гагаріна і Білецької. Адже у зв¢язку із виділенням значних коштів на ремонт цих центральних доріг, капремонт комунальних доріг, які просять привести до ладу жителі міста, зокрема Польова, Феннича, Тиха, Нижня, Верхня, Севастьянова, Лісна, Борканюка, Слов¢янська та ряд інших, очевидно, буде перенесено на 2020 рік. Хоча, є сподівання, що завершений нещодавно поточний ямковий ремонт всіх доріг міста дещо зніме напругу сприятиме дальшому накопиченню коштів для ремонту хоча б частини згаданих комунальних доріг ще восени 2019 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь